-->

Followers

♥ I Live and die lillahita'ala . I hope eerythings i do are under His barakah ♥

08 December 2010

kehilangan !

cyan fyra !
die tgh besedeyh !
apa ptotaq uat na bekkan dorang ?!
anta mes8 x di rep blik ..
hurmmm ..
k lorh gtg !

Thanks dor reading , Lafchiuuu :)

akak !

cyan akak faiz..
duit die slalu ilang..
sape la pencuri@toyol durjana tu..
ish3...
cyan akak..
Thanks dor reading , Lafchiuuu :)

07 December 2010

mencari sesuatu !

boring gler tetiba aq teringat nak nengok buku2 teks form 2 nant..
tetiba aq nengok ade buku yg hlg  !!
aq pown tejerit2 la cari buku tuh!
rupa2nyer ade dlm toilet..
aq pown ta igt bler aq ltk dlm toilet..
hihi...
Thanks dor reading , Lafchiuuu :)

06 December 2010

huh !???

nape ek diecmtu ??
suka nak majok ta tentu pasal!
die x pk ker fyra tuh !?
cyan ko...
saba eyh fyra !
Thanks dor reading , Lafchiuuu :)

05 December 2010

kenape ??

ble die sumenyer buleyh..
hihi
tu la mende yg aq asyik dgr dri dak nieyh... !
ske x puas ati ngan org len.. !
x bek tau...
kite pown buknnyer perfect na kutok2 die...
hihi..
aq pown kekadang mcm tu juge !
tamo dengki ngan ape owglen ade..
kiter da ckop bgos uat per na dengki nan owg len..
mayb tu rezeki dier..
esok2 kiter plak..
ermmm...
na tgk hagemaru lorh.. !
da lme ta tengok..
huhu...
Thanks dor reading , Lafchiuuu :)

KENAPA PAKAI TUDUNG BESAR2?? XRIMAS KE??


Pada suatu petang....berhampiran surau Fakulti Perakaunan, UUM.


Seusai solat, saya mengambil tempat di sisi seorang perempuan melayu yang tidak bertudung. Sambil saya membetul-betulkan lipatan tudung, perempuan di sebelah saya menegur.

" Awak, boleh saya tanya?"

"Hmm, iya..boleh" Jawab saya sambil tersenyum.

"Kenapa awak pakai tudung besar-besar ya..tak rimas ke?" Dia bertanya.

Saya terdiam. Tak menyangka, itu soalannya. 

"Tapi kenapa ya?"

"Tak ada apa-apa..saja nak tahu, sebelum ni tertanya-tanya sendiri je" Dia menjawab. Kelihatan dia benar-benar ingin tahu.

Saya tersenyum. Fikiran ligat berputar mencari jawapan yang sesuai. Lama merenung jauh, akhirnya tercerna satu idea.

" Hmm...sebelum saya jawab soalan tu, saya nak tanya awak dulu,boleh?"

Dia mengangguk

"Kenapa ya kalau kita naik kereta digalakkan pakai seat-belt ya? " Saya bertanya dia kembali tanpa menjawab dulu persoalannya.

"erm.." Dia berfikir smbil tangannya memegang dagu mencari jawapan.

" Sebab nak selamat la. kalau apa-apa berlaku, atleast kecederaan tu tak la teruk" dia menjawab ringkas.

"Ok, tapi itu kalau berlaku kemalangan kan. Macam mana pula kalau orang yang pandai dan cekap dalam memandu. Perlu ke dia pakai seat-belt ? Saya bertanya lagi untuk menduga.

"Eh, kenalah pakai jugak. Even dia dah cekap memandu like Michael Schumache, kenalah pakai jugak sebab kemalangan tu tak mengira siapa..kan? Satu lagi, kadang kemalangan tu bukan sebab kita pun, tapi ada kes kemalangan sebab pemandu lain yang tak berhati-hati akhirnya kita yang menjaga ni pun menjadi mangsa, kan?" Dia bertanya kembali.

"So, apa kaitannya kesalahan pemandu lain dengan selt-belt pulak" Saya terus bertanya.

" Yelah, nak menunjukkan bahawa selt belt tu sangat penting sekarang, sebab pemandu-pemandu jalan raya bukannya semua berhemah. Jadi untuk keselamatan, pakai seat-belt. Kalau dilanggar sekalipun kita tak la cedera teruk atau tercampak keluar"

"Tak rimas ke? kadang orang-orang tak selesa pakai seat-belt, katanya rimas"

"Alaa, nak selamat kenalah tahan sikit, kan..soal keselamatan, kena jaga"

Saya tersenyum mendengar penerangannya. Hampir sampai pada tujuan persoalan.

"Hmm, itulah jawapan saya pada persoalan awak tadi. Kenapa saya bertudung besar."

Dia terus memandang saya dengan dahinya yang berkerut.

"Ok, lets me explain ya. Persoalan kenapa saya pakai tudung yang besar-besar sama sahaja dengan jawapan awak tadi tentang kenapa kita pakai seatbelt bila memandu. Tujuannya sama. iaitu keselamatan" Saya menjawab mengikut jawapannya pada persoalan tadi. dan dia semakin merenung saya sambil berfikir.

"Tapi kalau tak pakai seat-belt, tak apa-apa kan? Tak berdosa, kan? Asalkan kita yakin kita mampu memandu dengan baik.Tapi yakin ke kita bila kita memandu tanpa memakai seat-belt walaupun memandu dengan baik dan berhemah, kita akan selamat?"

Dia menggeleng kepala tanpa suara.

" Hmm, thats why saya cuba menjaga keselamatan hidup saya dengan tudung yang besar. Sebab saya tak tahu apa bencana yang sedang menanti. Semuanya untuk tujuan keselamatan ditambah pula dengan galakan agama yang suruh kita menjaga pemakaian yang lebih selamat'. Iya, tudung kecil atau tudung biasa tak mengapa, asalkan mampu menjaga diri sebab dunia sekarang, tau-tau je la kan, banyak godaanya. Kadangkala hanya kita yang berhemah di jalan, tetiba sedar-sedar kita kena langgar, nasib baik pakai seat-belt...hehehe".Saya tergelak kecil. Berharap agar mengundang bibit mesra dengannya.

" Dan satu lagi, kereta sekarang macam-macam gaya dan jenama, kan? Orang ramai tergilakan kereta-kereta canggih sehingga lupa nak menjaga keselamatan. Ramai je yang berkereta canggih tapi akhirnya tercampak keluar dari keretanya sendiri apabila berlaku kemalangan yang tidak diigini. Macam tu jugak tudung, sekarang ni macam-macam fesyen, tapi masih lagi tak ikut syariat. Ketat sana, singkat sini. Bukankah itu membahayakan hidup? " Saya tersenyum. Sedaya upaya membuatkan dia terus berfikir.

"Tudung besar yang saya pakai ini bukan untuk mintak penghormatan daripada sesiapa pun. Tapi tak lari dari tujuan keselamatan. Selamat untuk diri sendiri, selamat untuk orang lain dan juga yang penting, saya nak cuba penuhi galakkan agama supaya menjaga diri melalui pemakaian."

"So, persoalan rimas atau tak, dah terjawab tadi..kan?" Saya bertanya kembali. Dia memandang bebola mata saya mencari pengertian.

"Tak rimas ke pakai tudung besar-besar?. Hmm, hanya yang pakai sahaja yang tahu. Kadang tu rimas jugak la, lebih-lebih lagi musim panas. Tapi tahan sikitla, sebab prinsip kita untuk jaga keselamatan. Sebab itu, pemandu yang paling berhemah adalah pemandu yang sentiasa menjaga keselamatannya..betul tak? Saya terus bertanya. Dan dia mengangguk.

"So, faham tak kaitan antara tudung besar dengan seat-belt?" Saya bertanya dengan lembut, memancing kefahamannya..

Dia mengangguk...

"Maaf, saya pergi dulu ya..kelas saya dah nak start" Saya bangun dari kerusi dan mohon mengundur diri.

" Iya" Jawabnya ringkas, masih lagi seolah-olah memikirkan sesuatu.

Saya berjalan meninggalkan dia menuju ke kelas sambil brmonolog sendirian.

'Hmm, ada kaitan jugak ya seat-belt dengan tudung besar ni..sebelum ni tak pernah terfikir' Tersenyum saya..moga hari ini sedikit ilmu itu mampu meluaskan selautan kebaikan...dan membukakan jalan buat mereka yang mencari jalan.. ameen.

dan saya..terus berjalan, sambil membetulkan 'seat-belt' saya yang asyik terasa longgar sahaja pin'nya...kena pakai betul-betul nanti tak selamat...hehe...

DI PETIK DARI LAMAN FACEBOOK SITI FATIMAH...

Thanks dor reading , Lafchiuuu :)

kesian.....

kene mara la ngan ayah..
pag2 da kena da..
huhu..
bowing gler ari nieyh !
Thanks dor reading , Lafchiuuu :)

04 December 2010

boring !!

x de pape nak uat lorh !
da la nk dgr lgu pown x bleyh..
hmmmm..

sadis2...
x tau nak uat perw bowing owh  !
Thanks dor reading , Lafchiuuu :)

yummy !

sedap !
dpt mkn tad disebabkan mkn banyak trus tido !
huhu...
best lorh ari ni...
mcm2 jad !
                
Thanks dor reading , Lafchiuuu :)

03 December 2010

blog ku buruk !(x buruk sangat lorh )

walaupown da berejam aq edit blog nieyh ttp buwok !
nak uat cmner da mmg ta tau na edit.. !
huhu..
yg da ade ni pown ok la nieyh !
esok edit agy...
Thanks dor reading , Lafchiuuu :)

thanks !

tad kan aq peg maajlis khatam alquran !
best la jugak !
at least ade jugak mende yg aq buat cuti skola nieyh...
x de la tecongok jer at umah nieyh !
pastu dpt jumpe yg msok imam muda tuh !
aran..
syasya suke gler at dier...
hmmmm..
da x de pape da !
bye2..
Thanks dor reading , Lafchiuuu :)

rindu dorang !

aq rindu la ngan kwn2 aq !
cuti skola ni buhsan tau !
qai
fyra
tyqa
sya
ela
shera
ain
qeyla
alia
put3
miz korang dowh !
Thanks dor reading , Lafchiuuu :)

X SUKA DAK NIEYH !

aq x suke dowh nan dak nieyh !
suka menyemak ble aq na uat something...
gedixxxxx !
Thanks dor reading , Lafchiuuu :)

akuwh !

hai !aq merupakan bdk kecik 13 taon yg x tau pe2 psl blog 2 nieyh..
wat ni pown suka-suki jewp !
aq akn cuba learn more bout this thing..
blog !!!
Thanks dor reading , Lafchiuuu :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...